ΧΗΜΙΚΆ PEELINGS

Ο φίλος της αντιγήρανσης

Το χημικό πήλινγκ είναι μια μέθοδος ανάπλασης του δέρματος που έχει πολύ βαθιές ρίζες. Η συγκεκριμένη αισθητική θεραπεία του προσώπου, αλλά και του σώματος, ορισμένες φορές εφαρμοζόταν ήδη από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, την Ρώμη, αλλά και την Αίγυπτο προκειμένου οι γυναίκες να αποκτήσουν λείο, σφριγηλό, λαμπερό και νεανικό δέρμα. 

Το χημικό πίλινγκ προσώπου βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας, αφαιρώντας την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος που έχει καταστραφεί. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτεται μια νέα υγιής επιδερμίδα απαλλαγμένη από ένα μέρος των ρυτίδων και των ατελειών. Παράλληλα το δέρμα διεγείρεται και παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, επαναφέροντας έτσι την λάμψη και την σφριγηλότητα που είχε χάσει.

Τι είναι το χημικό πήλινγκ;

Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ενός χημικού διαλύματος που εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα απολεπίζοντας το σιγά σιγά και αφαιρώντας τα νεκρά και κατεστραμμένα κύτταρα που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και κουρασμένη.

Το χημικό πήλινγκ έχει τρεις κατηγορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το βάθος και την έκταση του προβλήματος. Το ποιο χημικό διάλυμα θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση το κρίνει ο ιατρός. Πρόκειται για μια εξατομικευμένη θεραπεία ανάπλασης της επιδερμίδας που καθορίζεται από τις ανάγκες και τον ειδικό τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος βαθιάς απολέπισης εφαρμόζεται από τον ιατρό και είναι μια πολύ απλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Περιοχές που εφαρμόζεται το χημικό πήλινγκ:

Πέρα από το χημικό πήλινγκ στο πρόσωπο, πολύ συχνή είναι και η εφαρμογή του στο λαιμό και το ντεκολτέ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις χρήσης του χημικού πίλινγκ και στα χέρια, τους ώμους ή τη ράχη.

Πότε χρησιμοποιείται το χημικό πήλινγκ;

 1. Ανανεώνει την επιδερμίδα μειώνοντας αισθητά τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει και την φωτογήρανση.
 2. Απομακρύνει τις ουλές και τα σημάδια της ροδόχρους ή της κοινής ακμής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση της ενεργούς ακμής.
 3. Αντιμετωπίζει τις δυσχρωμίες, τις κηλίδες, τις πανάδες και το μέλασμα.
 4. Μειώνει τη λιπαρότητα στο πρόσωπο, μικραίνει του πόρους του δέρματος, το συσφίγγει και του χαρίζει περισσότερη λάμψη.
 5. Βοηθάει στην καταπολέμηση των ραγάδων.

Τι πρέπει να κάνετε μετά το χημικό peeling:

Μετά την ανάπλαση της επιδερμίδας με τη μέθοδο του χημικού peeling θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές, έτσι ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει κάθε βράδυ να απλώνετε στο πρόσωπο σας την κρέμα που σας έχει προτείνει ο ιατρός.
 2. Η αντιηλιακή κρέμα είναι απολύτως απαραίτητη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι όταν είστε μέσα στο σπίτι. Θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες και να χρησιμοποιήσετε αυτή που σας έδωσε ο γιατρός. 
 3. Το ξεφλούδισμα που ακολουθεί μετά το χημικό πήλινγκ είναι αρκετά ενοχλητικό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να τραβήξετε τις πέτσες για να φύγουν πιο γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν πανάδες στα σημεία απ’ όπου τραβήχτηκε η πέτσα. 
 4. Καλό θα είναι μετά από 15 ημέρες να επισκεφθείτε εκ νέου τον γιατρό για να σας δώσει περισσότερες οδηγίες για την αποθεραπεία.
 5. Κοιμηθείτε αν μπορείτε ανάσκελα, διότι η επαφή της επιδερμίδας με το μαξιλάρι ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς.
 6. Όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας, προσπαθήστε να μην φέρετε το πιστολάκι πολύ κοντά στο πρόσωπο σας. Η θερμότητα κοντά στο πρόσωπο θα πρέπει γενικότερα να αποφεύγεται. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε πολύ τις σόμπες, το καλοριφέρ, την κουζίνα, αλλά και τον ατμό του σίδερου.
  1. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας και όταν πλένετε το πρόσωπο σας μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό. Προτιμήστε χλιαρό νερό για το μπάνιο και δροσερό για το πρόσωπο.
  2. Για ένα μήνα μετά την εφαρμογή του χημικού peeling θα πρέπει να αποφεύγετε την εφίδρωση. Επίσης, απαγορεύονται ρητά οι μάσκες, οι βαφές μαλλιών, η περμανάντ και η αποτρίχωση με κερί, αποτριχωτικές κρέμες.

Παρενέργειες από χημικό πήλινγκ:

Οι συνήθεις παρενέργειες που ακολουθούν την θεραπεία με χημικό πήλινγκ είναι το ξεφλούδισμα, η κοκκινίλα και η ελαφριά αίσθηση καψίματος. Τα συμπτώματα αυτά έχουν τη μορφή ήπιου εγκαύματος, αλλά με ελεγχόμενο βάθος. Η απολέπιση που γίνεται στην επιδερμίδα έχει τη μορφή του ξεφλουδίσματος και μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες μετά την εφαρμογή του χημικού peeling.

Στην περίπτωση όμως της βαθιάς απολέπισης με χημικό διάλυμα, ενδέχεται η επιδερμίδα να σκουρύνει λόγω του εγκαύματος και να αρχίσει να ξεφλουδίζει 2-3 μέρες αργότερα.

Η όλη διαδικασία της ανάπλασης της επιδερμίδας με χημικό πίλινγκ μπορεί να διαρκέσει 7-14 ημέρες. Μετά την θεραπεία είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το αντιηλιακό που σας έχει προτείνει ο ιατρός σας.

Πέρα όμως από τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να δημιουργηθεί πρήξιμο ή φυσαλίδες. Κάτι όμως πολύ πιο απρόβλεπτο είναι η εμφάνιση λοίμωξης ή ουλών στο δέρμα.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ειδικά κρεμώδη δερμοκαλλυντικά προϊόντα μετά την εφαρμογή της θεραπείας με χημικό πήλινγκ, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα των παρενεργειών.

Αντενδείξεις

Το χημικό peeling δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα με τραυματισμένο δέρμα, ηλιακά εγκαύματα, λοιμώξεις, ενεργή νόσο του δέρματος ή απλό έρπητα με πληγές.

Επίσης, όσοι πάσχουν από ψωρίαση, έκζεμα ή δερματίτιδα, καθώς και οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν δεν ενδείκνυνται να κάνουν χημικό πήλινγκ.

Τέλος, για να κάνετε μια θεραπεία με χημικό πήλινγκ δεν πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει ρετινόλη, προϊόντα που περιέχουν ασκορβικό οξύ, συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, προϊόντα λεύκανσης του δέρματος ή άλλα προϊόντα με βάση τα οξέα τις τελευταίες 48 ώρες.

Logo

X